fbpx
Подходящо за деца и родители

Програмирането—лесно като детска игра.

Алгоритми за програмиране под формата на игра

Настолната игра Little Programmer е удобен начин да запознаете детето си с основите на програмирането без това да бъде отегчително или натоварващо.

От един до четирима играчи

За играта са необходими един водещ (родител) и до четири деца.

След като заедно разопаковате играта, водещият прочита специален откъс от указанията, които обясняват първото и най-лесно ниво на играта. Това е достатъчно за бързо начало с минимален брой правила.

Преди първата игра всяко дете избира героя, с който ще играе.

Запознайте се с героите

Целта на играта е всеки от нашите герои да достигне до своето семейство на борда. Децата определят пътя им чрез картите за движение.

Алгоритъм за движение

Основните карти са Напред, Наляво, Надясно и Скок.

Чрез изиграване на комбинация от тези карти децата навигират героя си по трасето. Всяка карта се изиграва спрямо моментната позиция и посока на героя.

Този метод за задаване на посока и движение на обект спрямо текущите му координати се нарича Turtle Graphics, основен за обучителния език за програмиране Logo.

 

Напред

Придвижва героя едно поле напред, освен ако няма препятствие

Скок

Скача върху препятствие пред героя ако то е прескачаемо

Наляво

Завърта героя наляво, оставайки на същото поле

Надясно

Завърта героя надясно, оставайки на същото поле

Примерен борд с препятствия, всеки герой трябва да достигне до своето семейство.

В някои нива бордът може и да включва обърнати плочки.

Примерно решение на горния борд за зебрата Зета. Използва картата за Условие, открита в Ниво 4: Учен, която задава движение в зависимост от скритото препятствие.

Това е пример за условна конструкция в програмирането.

Шест нива на трудност

Една от целите на Little Programmer е да бъде полезна и забавна за децата с години. Вложените в играта концепции от програмирането се въвеждат постепенно с всяко следващо ниво.

Когато едно ниво омръзне на детето или то вече се справя с него с лекота, време е да разкриете следващото.

Шестте нива в играта са:

Програмен цикъл

Програмният цикъл е често използван метод в програмирането когато дадена програма трябва да повтори една и съща операция повече от веднъж.

В Ниво 3: Приключенец се добавя картата Папагалче, която задава повторение подобно на програмен цикъл.

Примерно решение на борда вдясно за жирафчето Гордън (чете се ред по ред). Решението е доста дълго и включва три повторения на “напред, напред, напред, наляво”.

С картите Папагалче се постига по-елегантно решение, задавайки тройно повторение на картите под папагалчетата. Ако дете започне да търси и открива подобни решения, то добре е разбрало концепцията за програмен цикъл.

Примерен борд с препятствия, всеки герой трябва да достигне до своето семейство. По-наблюдателните деца ще забележат, че маршрутът до семейството съдържа повторение.

Примерен борд с препятствия, всеки герой трябва да достигне до своето семейство.

Решението с рекурсия описано с думи би било “ако има непреодолимо препятствие, заибиколи го, ако има прескачаемо – прескочи го, в протичен случай продължи напред”.

Решение на горния борд чрез рекурсия. Започва от картата Четворно условие, а при достигане на  карта Еднорог, изпълнете програмата отначало—тоест върнете се отново на Четворно условие.

Рекурсия

Последното Ниво 6: Архитект реализира сравнително сложната рекурсия, чрез която задаваме на една програма да изпълни сама себе си под определени условия.

За разлика от програмния цикъл, където обособихме повторение на част от програмата, при рекурсията се преизпълнява цялата програма, сякаш тя започва отначало спрямо текущата позиция на героя.

В нивото се добавят картите Четворно Условие и Еднорог.

Четворното условие е начало на рекурсията и начало на решението. То задава посока спрямо обекта пред героя.

Многоточието в горния ляв ъгъл означава “в противен случай”—когато пред героя има нещо друго.

Еднорогът означава за “преизпълни програмата”.

Изиграването на тази карта означава да се изпълни отново Четворното условие спрямо текущата позиция на героя.

Поръчайте Little Programmer днес

Програмирането за деца става все по-търсено с напредването на технологиите в модерния свят. Освен кариерна възможност в бъдеще, то развива мисленето в едно дете, учи на аналитичност и логика.

Little Programmer е чудесна първа стъпка в света на програмирането, поднасяйки го като игра и вид развлечение и по този начин задържайки детското внимание.

Shopping Cart