fbpx

Деца пред екрана: пет правила как да не прекалим

Децата, които прекарват повече време пред екрана, могат да достигнат до различни здравословни проблеми като главоболие, болки в раменете и врата, умора или напрежение в очите.

Според проучване на Pew Research Center 71% от анкетираните родители са признали, че са загрижени, че децата им прекарват твърде много време пред екраните.

Докато екраните все още са по-значима част от ежедневието им, има прости и изпълними съвети, които родителите могат да приложат в домовете си, за да спасят зрението си.

Мисленето, че децата ви ще спрат да използват модерни устройства през 21 век, не е реалистично.

Все пак има правила, които можете да наложите в дома си, за да намалите риска от проблеми със зрението и очите поради продължителна употреба на цифрови устройства и компютри.

 

 

Поддържайте безопасно разстояние от устройствата

С мобилните джаджи, особено телефоните, децата прекарват много време на екрана, четейки на разстояние от 20 до 25 сантиметра.

При такова разстояние, вместо да се чувстват удобно в права позиция, очите им се обръщат, за да се фокусират върху екрана. В рамките на кратко време след завъртане, той причинява умора на очните мускули, което води до проблеми със зрението и главоболие. Това е причината късогледството да се е увеличило с 25% през последните 40 години.

Безопасното разстояние между дигиталните устройства и нивото на очите, препоръчано от детските офталмолози, е 60 сантиметра. Всяко по-близко разстояние от това ще изисква от тях да се фокусират по-силно, за да запазят изображението рязко, и потенциално може да влоши късогледството и да причини напрежение. Затова се уверете, че поддържат необходимото безопасно разстояние.

За да направите дигиталното забавление на вашето дете увлекателно, можете също да обмислите интересни подкасти за слушане или дори аудиокниги.

 

Насърчавайте редовните почивки за очите

След като родителите видят, че децата им прекарват повече време пред екрана, те понякога правят огромна грешка, като купуват на децата си широко продаваните очила блокиращи синята светлина. Вярват, че тези очила ще помогнат за намаляване на напрежението в очите.

Но най-добрата стъпка, която могат да направят, е като посъветват децата си да следват правилото 20/20/20. Това е правило, при което те обучават децата да си правят почивки от екрана на всеки 20 минути, като гледат нещо на 20 фута (6 метра) разстояние за 20 секунди. Помага за връщането на очите в естествената им позиция и за получаване на така необходимата почивка.

 

 

Направете си правило да играете навън

Престоят на открито предпазва очите на детето в сравнение с това на закрито, където всеки предмет е на близко разстояние. Освен това ярката светлина предизвиква освобождаване на допамин в окото, което кара очната ябълка да расте.

Времето на открито има много предимства, включително намаляване на вероятността децата да развият късогледство с 50%. Изследване, включващо 10 000 деца, показва, че всеки допълнителен час, прекаран на открито всяка седмица, намалява риска от късогледство с 2%. Ярката светлина стимулира освобождаването на допамин, което забавя растежа на очите и следователно предотвратява късогледството.

 

Не пропускайте очните прегледи

Направете правило във вашия дом да планирате годишни очни прегледи, за да сте сигурни, че децата ви виждат добре и имат здрави очи. Проверката на зрението е жизненоважна, тъй като ще ви помогне да идентифицирате потенциални проблеми и не трябва да се отлага поради училищния календар или други ангажименти.

Ползата от ежегодното посещение на очни прегледи е, че освен извършването на специални очни тестове, те също ще предоставят препоръки за намаляване на симптомите и риска от напрежение на очите при компютър.

Не искате децата ви да пропуснат тези предимства.

 

 

Установете време без екран

Въведете правило, при което те знаят, че не трябва да използват цифрови устройства и използвайте това време, за да се сплотите като семейство.

Децата могат да използват това време и за свободна игра. Освен че дава на очите им отлична почивка извън екрана, играта навън е жизненоважна за здравословното развитие на мозъка. Позволява им да използват своята креативност, за да развият физически, сръчност, когнитивни способности и способности за въображение.

Само чрез игра в ранна възраст те ще взаимодействат със света около тях.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart