fbpx

Защо е полезно да научите детето си да програмира

Помните ли света преди двадесет години? Компютрите тепърва масово се появяваха в домовете на семействата, мобилните телефони бяха тежки и неудобни и още не бяха изместили старите телефони с шайба, телевизорите бяха сякаш от предишна епоха.

Ако се върнем още двадесет години назад, голяма част от уредите в днешните домакинства биха изглеждали като от филм за научна фантастика. Любопитно е как ли би изглеждал светът след двадесет години.

Дали днешните най-модерни технологии ще изглеждат така старомодно и понякога дори нелепо?

В наши дни технологиите засягат всяка област. Вече не става дума само за компютри, смартфони или таблети, технологиите са навлезли в медицината, енергетиката, космическите изследвания, транспорта, забавленията, дори в неща като контактните лещи, които поставяме в очите си.

Допреди години в училище всеки ученик се учеше как да прави дисекция на жаба, всеки ученик учеше как работи електричеството, как да докаже основен теорема—и това не е защото искаме да станем биолози, електротехници или математици, не всяко дете избира тези кариери, а за да научи как работи светът около нас.

 

 

Днес също толкова важно за едно дете да научи какво е алгоритъм, как работи интернет, как да се създаде уебсайт, как да се рекламира и създава съдържание онлайн.

Програмирането не е тясно специализирано занимание за малка процент от работещите хора, а част от базовата обща култира на младия човек, компютърните науки вече не са просто професионално обучение за намиране на работа, а основополагащи за всяка работа, която може да искате да имате в следващите 20-30 години.

 

Защо едно дете трябва да се научи да програмира?

Повечето продукти и уреди, които използваме всеки ден, имат инсталиран софтуерен код. Всяко наше действие в Интернет става на база на предварително написан от някого код. И с течение на времето броят на уеб страниците продължава да расте, дигиталната индустрия продължава да се развива.

Това означава, че когато детето завърши училище, неговите умения за програмиране все още ще бъдат релевантни и най-важното – търсени. Помагайки на детето си да учи програмиране, вие не само насърчавате неговата креативност, но и проправяте път за него в кариерен план.

Дори ако след завършване на училище детето избере друга специалност, уменията, придобити по време на обучението, ще му бъдат полезни във всяка от областите, които са актуални в бъдеще.

 

Основни причини, поради които програмирането е полезно за едно дете

 • Въображение. Когато децата учат, те са принудени да експериментират, тоест да намират различни начини за решаване на проблема. Така те развиват своята креативност и способността да гледат на нещата “извън кутията” (“thinking outside the box”). В бъдещето на нашия свят почти няма да има професии, в които да не е включено творчеството и въображението.
 • Прагматичност. За да напишете отличен и работещ код, трябва да следвате конкретни правила и да можете да структурирате мислите си технически. В този случай оптималността при решаването на проблем е от съществено значение и много често, имайки такъв опит, децата започват да изразяват по-добре мислите си. Изхвърлят ненужното и оставят само основната част на идеята.
 • Самочувствие. Забелязва се, че след известен период на обучение децата имат повишена увереност в себе си и своите действия. Наистина, докато учат програмиране, успявайки да намират решения децата започват да усещат повече вяра във възможностите си.
 • Концентрация. Невъзможно е да програмирате докато сте ангажирани с друга дейност—обикновено в такива случаи на екрана ще се покаже удивителен знак и грешка. Така децата стават по-концентрирани и упорити в добрия смисъл.
 • Математика. Докато програмират, децата се учат да визуализират абстракции под формата на концепции. Когато прилагат математиката в реалния свят, те я намират за вълнуваща и креативна.
 • Широка гама от възможности. Програмирането осигурява на младите движещата сила да промени нашия свят към по-добро. Те могат да създават програми, които разпространяват положително послание по целия свят. Изучавайки програмиране, детето получава поне основни технически умения, които са незаменими в дигиталния свят на бъдещето.
 • Бъдеща кариера. Много работодатели приветстват или директно изискват основни познания по програмиране. За дете, което учи IT сферата от ранна възраст, неговите или нейните умения ще бъдат значително предимство в бъдеща кариера.

 

 

Как и къде детето може да се научи да програмира?

Има много начини да помогнете на детето си да навлезе в програмирането. Жизненоважно е да се вземе предвид природа на детето, тоест как и къде му е удобно да възприеме информация. Едно дете, подобно на възрастен, има няколко начина на възприятие и трябва да изберете този, който е най-подходящ за него.

Курсовете по програмиране могат да бъдат онлайн и офлайн или дори във формат на игра. Нека да разгледаме някои популярни възможности.

 • Академии за програмиране. Присъствено обучение по програмиране за деца, преминаващо по предварително дефинирана програма.
 • Block coding. “Block coding” използва блокове от текст за създаване на анимирани истории или програми. Методът използва визуална форма на код, който е лесен за възприемане от децата. Например, има няколко курса от Университета на Масачузетс, изрично предназначени да дадат на децата основа в програмирането. Там те научават основите и техническото мислене.
 • Безплатно обучение от Code.org. Тази организация организира дейности за деца, насочени към навлизане в програмирането. Там те могат да научат основата, която ще бъде страхотно начало, в допълнение, тези събития вдъхновиха някои компании да създадат безплатни ръководства за въвеждащ курс за изучаване на езици за програмиране.
 • Платформи, базирани на игри. Програмите често се представят въз основа на любими детски игри като Minecraft на такива платформи. В процеса на обучение децата създават код за продукт, чиято функционалност вече познават добре. Дори етапите на обучение в тях са разделени на нива, подобно на технологията на играта. Освен това те преподават не само основите. В края на целия цикъл на обучение детето ще има базови технически и практически познания.

Можете да изберете всеки метод на обучение, който ви подхожда. Но въпреки всички предимства на обучението по програмиране за дете, родителите не трябва да забравят за мечтите на детето си. Ако детето ви иска да се занимава с балет като започне, намерете компромис и му създайте възможност да комбинира и двете дейности.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart